Teksten jeg har valgt å analysere er " Niels Klim og den underjordiske reise". Denne teksten handler om en teologistudent som går opp til fjellene for å foreta undersøkelser i huler. Han detter ned i et hul i jorda og faller ned til et nytt samfunn. Han kommer til forskjellige land med andre skikker, som han selv prøver å forandre. Dette fører til at han blir utvist.
Ut fra den Historisk - Biografisk metode der det er forfatterens tanker, meninger og hans tilknytting til samfunnet som er satt i bruk. Forfatteren Ludvig Holberg er jo en forfatter fra opplysningstiden, der fornuften stod i fokus. Han skriver om et samfunn der menn blir undertrykket av kvinner. Dette er omvendt av hvordan samfunnet har vært og som vi også kan finne i dag. Holberg kan derfor prøve å få mennsker til å åpne øynene for hvordan kvinner blir undertrykt. Dette kan tolkes som en kamp for likestilling.
I leser - respons er det mottakerens tolkning som teller. Hvordan mottakeren vil forstå teksten og dens mening. Mottakeren kan tolke teksten som en "kamp for likestilling" men dett vil bli avhengig av flere faktorer. Som sosial klasse, bakgrunn, kjønn alder og lignende. Teksten vil tolkes forskjellig fra person til person.
Nyhistorisk metode er hvordan samfunnet blir trekt inn teksten og påvirker den. Teksten er overnaturlig og den retter seg derfor mot samfunnet på denne tiden , siden mange var overtroiske. I teksten finner vi også bruk av ironi og humor. Teksten gjennspeiler seg også i samfunnet siden han viser at samfunnet undertrykker kvinnen, men i en idirekte form ved å sette mannen i denne possisjonen. Mange ville kanskje tolke dette som humor, siden de mener kvinnen ikke var sterk nok til å stå i "mannens possisjon" og derfor kanskje ikke forstå en mulig baktanke.
Nykritisk metode er rett og slett og lese teksten slik den er skrevet og konsentrere seg om selve teksten.
Han skriver teksten som en type dagbok og skriver i jeg- form. Teksten bruker ironi og komedie.